kedd, június 30

Szemét

Ez ugy néz ki nálunk, hogy van egy kukánk, asszem 300 valahány literes, 2 hetente üritik. Ez két részre van osztva, egyik a kissebbik a komposztálhato, ezt nem komposztálják, hanem gázositják. Igy kévéfilter kávéval ne kerüljön bele, némi háztartási törlöpapir viszont nem gond. Adnak hozzá kis papirzacskokat is, abba kell gyüjteni szemetet. Néha átazik, volt hozzá kosár, adták, azt utáltam, festékes vödröcskében van a zacskocska nálunk.
Nagyobb rekesz a többi. Kerti hulladékot egyik rekeszbe sem szabad tenni.

A szemétszállitási dijban benne van, hogy minden városkában van olyan hely ahol leadhato a hütötöl kezdve a kinyirt ágyig, festékes doboz, villanykörte, stbb ezért régebben fizetni kellett aztán beépitették a szemétszállitási dijba, igy kissebb a sansz rá, jonép fizetés helyett az erdöbe viszi. Kerti hulladékot ingyenesen lehetett leadni régen is. Itt a városkánkban most nyáron nappal van nyitva, 2 este is és szombaton 1-ig. Téli idöszakban cska hétfön van este is nyitva, asszem 7-ig.
Eltüzelni kerti hulladékot tilos!!! Környezetszennyezés.

Vannak persze konténerek itt-ott, tölünk 2 háznyira a hozzánk legközelebbi. Ide heti 2-3 nagyszatyornyi papir, üveg, müanyag, fém kerül tölünk. De csak svéd, mert csak svédet kötelesek ujrahasznositani, ha külföldi cucost találnak azt kiszedik közüle. Miért? Mert ujrahasnositani többe kerül, mint kidobni s kötelesség ugye csak belföldi szeméttel van.

Lejárt vagy fölös gyogyszereket patikába szokás leadni, elemeket élelmiszer boltokban is gyüjtenek.
Szinte minden müanyag üveg visszaválthato, s összes belföldön vásárolt fémdobozos üditö/sör dobozza is pénzes, 1 doboz 50 öre, kb 13 ft. Szoval miröl is beszéltek Mo-on, mikor fémdoboz árát beépitették a sörbe s igy drasztikusan többe szokott kerülni a dobozos sör mint az üveges. Ezt tapasztaltam, nem kell igazam legyen, lehet cáfolni, olyan sok sör-tapasztalatom azért nincs:) Mennyivel egyszerüb lenne az összenyomott fémdobozakat elszállitani az üzletekböl mint a rengeteg sörösüveget rekeszekkel, s ha nézzük mennyibe kerül egy fuvar...levegöszennyezés is hozzájö;)

Ami nekem bacca a csöröm, de nagyon, hogy itt megnyitom a csapot s nem büdös és ihato finom viz jön belöle. Vizdij kb azonos itt és otthon, helyi eltérések lehetnek, itt se otthon sem mindenhol egyforma az ára 1 m3-nek.
Na kicsi számolás: legyen a család 4 ember, legyen másfél liter/fö, (én 2-3 litert iszom naponta) igy legyen kb 180 liter havonta, vegyük 50 ft-ra literjét, -ugye van olcsobb és drágább, ásványi anyag összetétel miatt jobb váltogatni, legyen az árban benne 1-1 itt-ott utközben megvett viz is- akkor szüken számolva 9000 ft/ho. Vizdijon kivül. ...s mig az ember hazacügöli... majd hütö kapacitását fogyassza...
Igen, olvastam, hogy ihato a viz, Bp-en is, igaz sokan meg is isszák, sokan pedig képtelenek rá, mi is. Hányszor néztünk át otthon a vizen anno tiszta-e, mik azok a pici feketék, itt nem kell nézegetni.
Szoval baromi igazságtalannak tartom, hogy nem jön nem büdös viz csapokbol otthon, ennek olyan alapdolognak kellene lennie. Vajon hány kamion, hány százezer km-t tesz meg csak határokon belül, csak a viz miatt évente? Ezek mennyit kipufognak évente? Mennyit koptatják az utakat behemot testükkel?

2 megjegyzés:

  1. Ó, én Mo-n már nem keresem a logikát. Majd akkor szeretnék itt élni, mikor a skandináv országok fejlettségi szintjére ér a mentalitás. Gyanítom viszont, hogy addig én már nem élek.
    Arra már itt is folynak "kisérletek", illetve törvény van rá, hogy a használt háztartási gépeket a boltoknak vissza kell venni, és a patikában is vannak gyógyszergyűjtő dobozok. Elemgyűjtőket eddig én csak az óvódában láttam. Most viszont kitalálták, hogy a sörösüveget csak ott veszik vissza, ahol vetted. Na mos ha valaki elmegy két busszal az olcsócsíkos boltba, hogy olcsón vegyen sört, és vissza akarja váltani az üveget akkor utazhat végig a városon.
    Sajnos nem ez a "leg" a felháborító dolgokból, ha ez lenne akár élhető is lehetne az ország.
    Még szerencse, hogy ha hazajövök és becsukom az ajtót akkor a saját köztársaságunkban lehetek :)

    VálaszTörlés
  2. Bp-en asszem minden kerületben le lehet adni gépeket, fritözolajat, papirt is, gyanus hogy festéket is, de erre nem emlékszem biztosra. Adtunk le kimult tévét, varrogépet, innen a "tudás".

    Aranyos ez a köztársaság megfogalmazás, miniköztársaságnak hivnám;)

    VálaszTörlés

Blogarchívum