csütörtök, február 4

Sok a hó

Lundban egy ilyen kis butik készült belöle, bicajokat javit az iglo tulajdonosa:)

Tényleg sok a ho, nem is tudom már mikor volt ennyi utoljára, térdig ér kb. Kedden és még tegnap reggel is fujt a szél. Malmöböl Lundig járt a vonat, oránként 1, ide felénk fel nem is tudott jönni, Hässleholm Helsinborg között sem járt. Iskolabuszok akik összeszedik reggel a gyerekeket akik nem itt városon belül laknak, azok sem jártak. Nem csak itt nem, sok helyen nem. Volt olyan iskola ahol tanitás se volt csak ügyelet. Dani is Chris is itthon maradt tegnap, Dani kb 2 oránként kiment havat lapátolni, mert szakadt egész nap.
Több tetö beszakadt, lovarda, teniszhall, istállo, -reméljük nem Dani tervezte, ugy kell számolni tervezéskor, hogy 1 m3 ho, 1 m2 területere tetön, ki kell birnia, itt lent de Mo-on is.

Délután Tisszivel együtt kimentünk vásárolni, hát hogy csuszik az egy dolog, de minimális szélsségüek az utak hisz elszállitani nem tudják a havat. Dani vezetett én meg féltem, Tisszi dumált -volna- de erre most Daninak se volt energiája én néha sikitottam, hogy elviszi a visszapillanto tükrét, nekiment nem vette észre, mienk behajlott -nem tört le akiének nekiment- másik alkalommal, hogy Dani bekanyarodott egy parkolohelyre, de csak hogy irányba tegye utána az autot, 2-vel odébb meg tolatott ki, s Dani is tolatott volna én sikitottam, Dani állt s stiröltem, hogy a tolato belénkjön vagy sem, de azzal az érzéssel, mikor látod belédjön, s nem tudsz mit csinálni, tehetetlen vagy. Brrr... Több helyre kellett menni, Tisszi ma utazik este táborozni s kellettek dolgok neki. Mondjuk ekkora baromságot.... mit vigyen a gyerek? Paplant vagy hálozsákot, párnahuzatot, lepedöt, mosogatoszert, mosogatokefét-szivacsot, kapnak 1-1 ebédet, de se reggelit se vacsorát, oda felé Mekinél állnak meg, visszafele valami étteremnél, arra pénzt.
Most ott tartunk, hogy ugye tartalék cipö-kesztyü....stb.... a paplannal a fél börönd majdnem tele, az a nagybörönd ami nekem nagy Mo-ra utazni kb 100 l-es, s kaja még nincs benne, de 2 szatyor tele.... Szerencsére Tisszi már "idomitva" van, nem visszük az egész gardrobot utazáskor. Buszon alszanak odefele, igy kis pokroc, valami fejének, felfujhato párna nincs, vagyis van de fogalmam sincs hol.
Még pár szo a horol: bár a háztulajdonosoknak kötelsségük lenne eltakaritani a havat, de nagyon sokan nem teszik, igy gyerekeknek is az amugy is keskeny autouton kell járniuk, ami ugye csuszik. Kedden 60 baleset volt koradélutántol estig csak itt Skaneban, autos balesetek, az nincs benne gyalogosok hányan törték el ez-azukat vagy kaptak agyrázkodást.
S ebben a csuszos idöben ---ja a só az is elfogyott, bár a mi va´rosunkban nem soznak utakat, talán az átmenö E23-ast igen, de többit nem-- szoval ebben a csuszos, havazos most itt lent minusz pár fok, utaznak fel messze sielni. Volt egy barátnöm akinek az ikrei valami sporttáborba utaztak, baleset érte a buszt, nem is volt tél... na ez is eszembe van ugye ... minden, nagyon féltem. Legszivesebben el sem engedném, de hát... vasárnap estig rajzszögekkel a hátsomban... Egyik gyerek -valaki osztálytárs növére-3x volt ott táborozni, mind a 3 évben eltörte valamilyét, de elengedték a szülök, kistesot is most... f é l t e m, f é l e k . . . . . .

1 megjegyzés: