kedd, március 23

Szombaton voltunk Apost köszönteni, 95 éves lett. Agya tiszta, többnyire, sajnos nem mindig vagy nem mindenben, igy család mikor már az unokák többsége (párostul vagy és dédunokástol), a testvére (meghalt rákban 12 éve) felesége, s pár gyerekük elmentek, leült kupaktanácsozni.
Egyik sogornö probálta a számlákat befizetni, mikor már inkasso jött szolt Apos, vagy észrevették? Igy aztán a testvérek kiválasztották egyik gyereket (5 közelben lakik, közülük egy 30 km-re, 3 tiz km-re, akit választottak talán 3, vagyis legközelebb) aki kapott meghatalmazást (és bizalmat, hisz van magtakaritás, nem tudom és nem is érdekel mennyi) Anyos-Apos számlájához hozzáférjen, intézze a dolgokat.

Maga az összeröffenés jol sikerült, olyan jo kis svédesen unalmasan. Persze szol az ember jobbra meg balra, beszélünk erröl meg arrol, volt rendelt szendvicstorta -halas-rákos, igy meg se kostoltam- volt rendelt torta, egész ehetö, s néhány süti, én is sütöttem egy tálnyit, vittünk.
Lilit is vittük, egyik sogor lánya félt, na pont rola nem gondoltam volna, csomo állata volt, kigyok is, s néhány honapos kisfia is van, talán ezért csak kutya-macska most.
Lili nagyon jol is viselkedett, élvezte is a társaságot, szobatiszta is volt végig, muszáj szoktatni társasághoz, most jo alkalom volt erre.

Anyost is elhozták, pontosabban, van itt egy olyan, hogy rászoruloknak valahány utazás jár kedvezményesen, --- infoim nem biztos pontosak--- olcsobb joval mint taxi, ugy tudom bizonyos taxisoknak van szerzödésük a várossal, város fizeti adobol a különbséget. Igy az arra engedélyt kapott rászorulok el tudnak menni latogatoba, orvoshoz, vásárolni, stb.... Vannak kisbuszok is, igy a tolokocsiban ülök, de abbol nehezen ülésre átültethetök is tudnak utazni. Aztán, hogy mennyivel elötte kell megrendelni, nem tudom, késések annak. Visszauthoz a Hugi odatelefonált mikor Anyos kezdett nagyon nyugtalanná válni, s ugy 20 perc mulva jött a busz.

Mivel Apos ha´za olyan, hogy a fsz kissebb, -nem kissebb, van egy másik lakás is ott, valamikor korábban fogorvosi rendelöként müködött, ott nincs fürdö, de ha jol emlékszem 2 szoba konyha, wc, utcárol saját bejáratu- igy emeleten az élet. Anyost fel kell ugye vinni. No régen, mikor Anyos még tudott kerettel járni, felsegitették (huzták-tolták) a lépcsön, akkor mondtam, hát ültessék egy konyhaszékre, s ugy könnyebb lenne fel-le vinni. Azota is igy csinálják, most ugye szegény Anyos már lábán se tud megállni. S ezt nagyon dijazom a fiaiban, hogy wc-re kellett vinni, vitték, megtörölték, késöbb mikor pelenkát kellett cserélni, cserélték, vitték lépcsön s mindig, mindig tisztelettel és türelemmel bántak vele. Hugi nem cipelte, a többit Ö is csinálja, eteti, stb.

Aposnak is jobb lenne már ugy laknia, hogy vigyáznak rá. Ugye itt nem szokás családtagot otthon ápolni (elöfordul persze), több generácio együtt, stb... nem is menne Apos, hisz gyerekek éljék az életet, senkinek sem akar terhére lenni, én se szeretnék majd esetleg gyerekeimnek gondot okozni, meg is értem ezt a hozzáállást nagyon. Én féltem Apost, nem is hiszem egyedül lennék ezzel a családban, viszont mivel Apos többnyire teljesen tiszta agyilag- kivéve számlák, vagy otthagyta a platnit bekapcsolva, s nyilván több dolog is- nem érzik ugy a gyerekei beleszolhatnának, joguk lenne rá vagy rábeszélni? Nem tudom, erröl ugye nem lehetett ott beszélni. Apos is már kicsit nehezebben jár, de pl szemüveg az nem kell neki, néha olvasáshoz, süketnek meg süket, de hát sokan azok vagyunk többé-kevésbé. S korához képest egészséges is.
Gyerekeknek meg ugye lehetnek félemeik, de tiszteletben kell tartani a szülö/k kivánságát s családot ismerve nem is vagyok biztos abban, hogy mernek akár finoman rákérdezni is, pedig lehet csak pár szo kellene hisz lehet Apos pont azért nem lép, mert szintén bizonytalan, s csöpp meggyözés a biztonságát szolgálná. Majd körbejárom ezt, nagyon sokat "öregedett" Apos utobbi honapokban, kiváncsi is vagyok család véleményére, persze bele nem igazán szolhatok, ugrálni sem akarok, csupán csak nem szeretném ha baja esnék. Ha marad is otthon, legalább egy karkötöje legyen vészriaszto gombbal. Nincs napi kapcsolata senkivel, se telefonon se látogatás, rosszabb esetben napokig feküdhet sérülten ugy senki sem tud rola.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése