péntek, május 28

Lili

Nincs bacija, azt mondja doki allergia lehet. Mire? Fene tudja.

Napokban ült a vállamon, azt mondja "kérem, kérem" nem szokta igy mondani, utána "kérsz" mondom neki "mit kérsz drágám?" "puszikát" Kapott. Utána mondta "kérsz puszit, kérsz puszikát"
Másik alkalom, kapott banánchipset, erre kérte kezemet abba tegye bele, mint tányér használja. Ugye az elején alátettem a kezem mikor evett, ne ejtse le, azt hitte el akarom venni, csipni akart, aztán idövel leesett miért teszem oda, azota szokta kérni is. Ott az egész pult, kistányérja, nem, a kezem kell:)
Van, hogy kap valami s felkéretzkedik a vállamra, ott egye meg.

Tegnap mentünk tanfolyamra, Lili dumált vállamon kocsiban, kicsit hangosabban mint kellett volna, beszélgettem vele, "hová mész? papagáj iskolába?" erre elkezdte mondani "papagáj"

Tegnap volt a második alkalom, no de kezdjem az elsövel...

Egy hete kezdtük, 3 amazon, kettönek "apja-anyja" is ott van, 3 jáko, közülük 2 pár ott is ott a két gazdi és Lili.
Mindegyik szállitoban volt, egyik jákot és egyik amazont szoktatják hámhoz, amazont már 4 honapja. S berobogtunk mi, Lili a vállamon. Nem is kezdtünk azonnal, utolso páciens még akkor ment el, beszélgettünk, többeknek oda is adtam Lilit, hagy szokja.
Képek, testbeszéd megfejtése, természetben a viselkedés, fogságban a viselkedés és megértése, mi miért, hogyan, stb.... Cecilia beszélt, mi kérdeztünk, magyarázott.

Tegnap ajtozárás, függönyelhuzás, s összes madár ki, mindenki kapott egy asztalra tehetö ülörudat -remek, fémvázon bot- s madarakat ráültetni, már akit;) Egyik jákofiu az csak az anyun akart ülni, de volt, hogy átjött rám is, vállamra. Másik két jáko inkább szintén gazdikon, egyikük inkább fejen, -gondoltam is milyen jo a srácnak van böven haja- ök is jöttek rám is, söt a him ment Lilihez is. Milyen jo is megtanitottam Lilinek "nem bánt" ismét jo volt tudta, nyitotta csörét védekezésre, mondtam nem bánt erre becsukta. A tojoval nagyon sokat pusziszkodtunk, dugta csörét a számba:)))))))))))
Akik mögöttünk ültek pár az amazonnal, hát sose gondoltam volna én egy amazonnal pusziszkodni fogok.... tünemény. Naaaagy, dupla sárga fejül, oriási csörrel, cukorfalat. (még)
Másik két amazonnal nem kerültem közelebbi pusziszkodásba, egyikkel valszeg nem is fogok.

Ce´l, az egyik, hogy papagájaink bárki kezére rámenjenek csipés nélkül.

Beszélt, kérdeztünk magyarázott, kérdezett, volt clikker is mint pozitiv megerösités, hogyan, szavak nélkül csak klikker bemutatás emberekkel, pozitiv és negativ megerösités, elözmény, cselekedet, következmény... hát be kell menni, le kell ülepedni fejemben, nagyon érdekes. Majd eccer csak leülepszik;)

Amazon, aki mögöttünk ült elég sokat repkedett, többen is repkedtek, Lili nem. Ö volt az egyetlen aki tényleg a boton ült mikor kellett.
Lili ha határozottan kap egy kezet, rálépjen, többnyire rá is lép, ha ott egy kéz ami vár-bizonytalannak érzi, akkor csiphet. No most meg kell tanulnia, az "édességre" (valami amit szeret, kukorica, napraforgo, Máriatövismag, stb) azt kérje el, lép kézre érte, valaki kezére.
Aztán majd repülés is lesz. Valakihez. Meglássuk. Pl arrol is volt szo, hogyan szoktassuk bemenetelre kalitba a madarunkat. Film volt szállitkalitba szoktatásrol, ne féljen a madár, film madár aggiliti akadálypályan botok jobbrol-balrol kerülése erre megtanitás, motivácio, hogyan tanitsuk meg valamit hozzon, beletegye a tálba? Nagyon jo na:))))))))))))

2 megjegyzés:

  1. Azt elhiszem, hogy jó! Szívesen mennék én is. Kisebb madárral nem is lehet menni, vagy csak nincs érdeklődés?

    VálaszTörlés
  2. Lehet persze, se mérethez, se sulyhoz nincs kötve.

    VálaszTörlés